Menu

Na “Veritasovom” spisku trenutno se nalazi 1.874 nestalih Srba u Hrvatskoj

Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac istakao je povodom Međunarodnog dana nestalih da se na “Veritasovom” spisku trenutno nalazi 1.874 nestalih Srba u Hrvatskoj, među kojima je čak 70 odsto civila i 27 odsto žena i da je suština problema kako natjerati Hrvate da rade na tome brže i efikasnije jer će ovim tempom pronalaženja problem nestalih trajati desetinama godina, ako ikad i bude riješen.

“Postoji oko 360 registrovanih grobnih mjesta i onda se često pitamo, a pitamo i Hrvate i međunarodnu zajednicu – zašto se bar ta registrovana grobna mjsta ne ekshumiraju”, naveo je Štrbac.

On je istakao da sa strane stižu službeni odgovori da nemaju dovoljno kapaciteta, ali da on smatra da nije u tome suštima ovog problema, nego u nečemu drugom.

“Oni kažu – mi tražimo 800 Hrvata, ako vama damo sve što imamo, identifikujemo neidentifikovane, ekshumiramo poznata grobna mjesta, mi vas više nemamo čim ucjenjivati, gdje su naši”, dodao je on.

Štrbac je naveo da su u Hrvatskoj ubijeđeni da Srbija krije nekakve podatke o nestalim Hrvatima, što nije tačno, jer je Srbija otvorila sve evidencije i ekshumirala sva poznata grobna mjesta po Srbiji, uglavnom uz rijeke Savu, Dunav, Drinu.

“Mislim da tu treba tražiti i pomoć međunarodne zajednice, između ostalog i EU, čiji je Hrvatska član, mada ne vjerujem da ih baš mogu natjerati”, naveo je Štrbac .

Filmovi o Krajini