Menu

Siromašni vernici u oronulom hramu

GLINA - Na 74. godišnjicu pokolja Srba u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, novinar i publicista Drago Pilsel, član Antifašističke lige Hrvatske, letos se prisetio slovenačkog pesnika Edvarda Kocbeka koji je, prolazeći tim krajem dve godine nakon monstruoznog zločina, zapisao: "Kakva strašna atmosfera! Na sve strane mirišu oganj i krv."

Od ustaškog pira u Glini prošlo je više od sedam decenija, a miris ognja i krvi još se oseća u vazduhu ove varoši na Baniji, što najbolje zna paroh glinski Slobodan Drakulić, starešina pravoslavne crkve koja, inače, nije podignuta na mestu one u kojoj je zaklano 1564 Srba.

Titova vlast, naime, oduzela je srpskoj crkvi parcelu da bi na njoj 1967. godine izgradila Spomen-dom koga su Hrvati nakon "Oluje" preimenovali u Hrvatski dom i uništili spomen-obeležeje sa imenima žrtava.

Ono malo Srba i među njima još manje vernika koji danas žive u Glini idu u crkvu koja zajedno sa parohijskim domom vapi za obnovom.

Pravoslavni vernici, uglavnom stariji i nemoćniji ljudi, osuđeni na samoću i provokacije, jedva da imaju novca za preživljavanje, a kamoli za donacije kojima bi se pomoglo uređenje crkve. Drakulić je u Glini već 12 godina i deli sudbinu svojih parohijana, ne samo on nego i njegova porodica.

Stoički podnosi nevolje i nemaštinu. Novcem koji dobija od Eparhije gornjokarlovačke i povremeno od gradskih vlasti ipak je uspeo da uradi nešto, ali to nije dovoljno da bi hram Rođenja Presvete Bogorodice izgledao dostojno svom imenu i sećanju na mučenike pogubljene u Glini 1941. godine.

Zato je svaka pomoć dobrodošla, a oni koji žele da se uključe u obnovu hrama i parohijskog doma mogu da se obrate Eparhiji gornjokarlovačkoj ili direktno parohiji u Glini na adrese navedene na veb stranici eparhije.

ZABRANA SEĆANJA
Uprkos kampanji, glinske vlasti do danas nisu Spomen-domu vratile staro ime. Naprotiv, u oktobru 2014. zabranile se odavanje počasti zaklanim Srbima na platou ispred doma sagrađenog na temeljima srušene pravoslavne crkve.

Piše: M. Ljubičić; Frankfurtske Vesti

Filmovi o Krajini